Úvod

NILAN - rozumné řešení pro vytápění, větrání a ohřev teplé vody

Při stavbě rodinných domů se obvykle velká péče věnuje uspořádání místností, řeší se různé estetické detaily, najímají se specialisté na aranžování zahrad a bohužel zásadní záležitosti technického zabezpečení topení a ohřevu vody se poněkud opomíjejí.


O větrání se často ani neví, že je dle platné legislativy již součástí povinného vybavení. Při plánování se řeší tyto oblasti jen okrajově a na základě často již přežitých, někde v podvědomí uložených informací. Topit budeme plynem, stejně tak ohřívat teplou vodu. Když se někdo doslechne o možných úsporách, zařadí do systému solární panely pro ohřev vody. Když se stavebník ještě dozví o řízeném větrání, nechá si dodatečně doplnit systém o větrání. Úplně nejhorší situace nastává, když stavebník se rozhodne, po vzoru „dortu“ od pejska a kočičky, osadit vše, o čem si kde přečetl. Kombinují se teplovodní krby s výměníkem, solární systémy, akumulační nádrže, fotovoltaika…nic nesmí chybět. Bohužel technické místnosti takových domů následně připomínají strojovnu temelínské elektrárny. Uživatel se ztrácí v ovládání a prakticky není schopen efektivně využít možností instalovaných zařízení. Zejména manželky se takovým místnostem raději vyhýbají a jen trnou, aby v případě manželovy nepřítomnosti nebyla v domě zima nebo nepřestala téci teplá voda. Ani servis v takovém případě není nic jednoduchého. Často je složité identifikovat, zda volat na servis plynaře, specialisty přes solární panely nebo instalatéra. Nevýhodou takových instalací je i zbytečně zabrané místo - přitom každý čtverečný metr stavby stojí nemalé peníze a je plýtváním jej nevyužít účelněji.

umisteni vetraci a tepelne jednostky Nilan v koupelny nebo v technicke mistnosti

NILAN přináší chytré řešení v kompaktních jednotkách, které integrují komplexní technologii do jednoho zařízení. Výhodou je minimum zabraného místa, jedno nastavení, dokonalá kooperace jednotlivých částí systému, efektivita a úspora. Nejvíce oblíbenou jednotkou je NILAN VP18K WT. Tato jednotka na minimálním prostoru 0,36 m2 nabízí větrání s rekuperací, chlazení, levný ohřev teplé vody a případně i vytápění. Vyšší řadou je pak model Compact, který má ještě větší variabilitu ve výběru topného zdroje.

prakticke umisteni vetraci a tepelne jednotky Nilan

Příkladem efektivního využití kompaktní jednotky je funkce chlazení, které je díky integraci provozně zdarma. Jednotka totiž při chlazení nevypouští bez užitku získanou energii, ale ukládá ji do nádrže v jednotce. To například solární systém nedokáže - sice ohřeje teplou vodu, ale chladit neumí. Uživatel by měl sice stejně levný ohřev vody, ale zaplatil by navíc za provoz klimatizace. Lepší alternativou sluneční energie je připojení malého FV panelu k jednotce NILAN, tím ušetří uživatel hned 3x, má provozně zdarma teplou vodu, chlazení i větrání.
Přehled kompaktních jednotek NILAN naleznete zde.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze