Úvod

Máte v koupelně málo místa?

Také máte v koupelně málo místa? Můžeme Vás uklidnit, na nedostatek úložného prostoru v koupelně si stěžuje osm lidí z deseti. A co víc, takřka tři čtvrtiny těch, kteří si na tento nedostatek nestěžují, by trochu prostoru navíc přece jen uvítaly. Kde ale najít potřebné místo? Jde to vůbec? Zkusíme Vám trochu poradit!


Dobrá zpráva pro všechny! 
Milí majitelé a uživatelé koupelen, začneme dobrou zprávou. Najít dodatečný úložný prostor lze i ve velmi malém bytě, kde by to člověka na první pohled ani nenapadlo. Při jeho hledání máte k dispozici hned několik možností. Jejich konkrétní počet se pochopitelně odvíjí od typu nemovitosti, kterou obýváte. Jiná situace je v sídlištním panelákovém bytě, jiná v půdním bytě ve staré městské zástavbě, či v prostorově velkorysé novostavbě, na jejíž plánování jste se dokonce sami podíleli. 

Elegantní nábytková varianta
V koupelně, jejíž realizaci jste neměli možnost ani trochu ovlivnit, povětšinou nezbývá než zvolit tzv. nábytkovou variantu. Tato výchozí možnost je společná všem typům koupelen, ať jsou umístěné kdekoli. Velmi praktické jsou úložné zásuvky pod umyvadlem. Protože při ranním shonu oceníte každou ušetřenou vteřinku, mohly by se Vám hodit rychlovýsuvné zásuvky. Lze je pořídit v různých hloubkách. Tím samozřejmě není problém vyřešen. Nyní přichází čas, zaměřit se na stěny, které v sobě nezřídka skrývají netušené možnosti. Samozřejmě, že na ně lze navěsit poliček, co jen zeď unese. Jenže klasické police mají hned dvě zásadní nevýhody, které souvisí s úklidem. Za prvé se do nich práší, za druhé mohou působit velmi neuklizeným dojmem. Když není zrovna čas na úklid, je lepší zavřít dveře skříňky, nežli nechat věci koupelnovému zrcadlu přímo na očích. (Ani prosklené skříňky s dvířky z čirého skla z tohoto důvodu nepředstavují právě ideální řešení.) 

Pokud máte v koupelně okno, podotýkáme, že mnohým kosmetickým přípravkům nesvědčí jejich dlouhodobé vystavování přímému světlu a slunečnímu záření. 

Tip: Velmi šikovné jsou tzv. závěsné multifunkční skříňky, které lze použít právě jako dodatečné úložné prostory, a to nejen v koupelně.

Skrytá místečka
Staré domy v sobě, jak známo, skrývají mnohá tajemství. Někdy Vám tento typ stavby dokonce umožní, skrýt své tajné zkrášlující prostředky pěkně do trezoru. Tím trezorem není nic jiného, než světlík, ze něhož lze vytvořit hloubkovou koupelnovou skříňku, která Vám nezabere místo. Pokud to statika domu (a ostatní nájemníci dovolí), můžete si takový sejf sami (nebo raději s pomocí zkušených řemeslníků stavební firmy) vybourat. Tajemné otvory v podlaze jsou už přece jen trochu science fiction. Občas se s nimi ale setkáte. Jejich běžné použití se však jeví jako poněkud nepraktické. Naproti tomu velmi praktické výklenky umístěné například v prostoru sprchového koutu, kam si můžete uložit šampóny a žiletky! 

Mně by to místo stačilo!
Mnoho uživatelů koupelny má pocit, že oni sami žádný prostor navíc nepotřebují, a že hledají dodatečné úložné prostory jen kvůli ostatním, kvůli jejichž lahvičkám a krabičkám si nemohou ani pořádně vyčistit zuby! Možná jsme Vám tímto souvětím připomněli Vašeho vlastního tatínka či partnera. V domech či bytech, kde existuje pouze jedna společná koupelna, je nejlepší, když úložné prostory rozdělíte tak, že má každý k dispozici svou vlastní skříňku, nebo alespoň zásuvku (případně tatínek se synem mají po zásuvce a maminka s dcerou po skříňce). Je totiž velká šance, že se díky tomuto řešení vyhnete mnohým zbytečným rodinným či partnerským hádkám. 

Ať nemáte z koupelny skladiště!
Při hledání nových prostor však nezapomínejte na to, že příliš mnoho skříněk, poliček či věšáků designu koupelny příliš neprospěje! Na koupelnové potřeby, které často nepoužíváte, lze vyčlenit prostor i mimo koupelnu, například ve vestavěné skříni před koupelnou!

Foto: Samphoto
 
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze