Úvod

Kvalitně provedená rekonstrukce zlepší vlastnosti fasády

Fasáda je významným estetickým prvkem a zároveň vizitkou majitele každého domu. Vzhled fasády napoví mnohé o době vzniku domu, stejně jako o vkusu jeho majitele. Chcete, aby to Vaší domovní fasádě slušelo? Kvalitně provedená rekonstrukce zlepší nejen užitné vlastnosti fasády, ale také zatraktivní její vzhled.


Když přijde na řadu rekonstrukce
Venkovní vlivy podstatně zkracují délku životnosti fasády každého domu. Pokud si má náš dům zachovat svůj krásný vzhled také po letech užívání, je třeba časem provést rekonstrukci fasády. V případě odborně a kvalitně provedené rekonstrukce fasády dochází ke zlepšení jejích užitných vlastností. Zrekonstruovaná fasáda mnohem lépe odolává nepříznivým klimatickým vlivům, ale také brání v prostupu hluku a přispívá k úspoře nákladů na vytápění. Odborným provedením systémového zateplení domu lze snížit tepelné ztráty obvodovou stěnou o více než 50 % a zároveň zamezit pronikání hluku z rušného okolního prostředí. Nás však tentokrát zajímaly především estetické přínosy rekonstrukce domovní fasády.

Vkusná a stylová omítka je základ
Využití moderních technologií umožňuje proměnit i ten nejobyčejnější dům v designově atraktivní stavbu, která se stane chloubou svého majitele. Možností, jak docílit krásného vzhledu fasády, existuje hned několik. Základem je volba kvalitní omítky ve slušivém barevném odstínu. Moderní architektura s oblibou používá omítky ke zdůraznění vzhledu stavby. V současné době si můžete vybrat z nepřeberného množství omítek různých designů. Existují omítky štukové, zrnité a rýhované - dostupné v několika hrubostech a nespočetném množství odstínů. Jednotlivé druhy lze vzájemně kombinovat, vytvářet rozmanité variace a dodat tak každému domu osobitý vzhled.

 
Různé druhy omítky.

Úprava ostění ozvláštní vzhled domu

Volba barvy a materiálu však nepředstavuje jedinou možnost, jak zkrášlit vnější vzhled domu. Dalším zajímavým prvkem je úprava ostění. Úprava ostění nejenže umožňuje vytvořit originální detail kolem okna, ale také vnáší do interiéru více světla. Oblíbenou úpravu ostění představuje úkos stěny. Tomuto řešení je však nutné přizpůsobit i parapety. Druhou nevýhodou je oslabení izolantu. Velice atraktivní řešení představuje barevné nebo prostorové ostění. Tento prvek nachází uplatnění při rekonstrukci dobové fasády i novostavby. Prostorové ostění dodá domu nový dynamičtější rozměr a lze ho zvýraznit nejen výběrem odlišné barvy, ale i odlišnou strukturou omítky.

 
Natřené ostění.

 
Prostorové ostění.

Střídání různé tloušťky izolantu a použití okrasných profilů

Střídání různé tloušťky izolantu a použití okrasných profilů rovněž příjemně ozvláštní vzhled budovy. Toto řešení přináší mnoho výhod, jako je především nízká hmotnost, snadná zpracovatelnost, dlouhá životnost, snadné vytvoření i složitých architektonických detailů, časová nenáročnost, ale i příznivá cena ve srovnání s klasickými štukatérskými prvky. Použitím těchto fasádních profilů (parapetní římsy, konzole, núty, bosáže) lze vytvořit historicky dekorovanou fasádu také u novostaveb. Díky novým materiálům a moderním technologiím můžete svému domu dopřát také vzhled imitující kamenný obklad, cihlové pásky, anebo dřevěný obklad.

Dodejte svému domovu krásný vzhled
Tak nezapomeňte, kvalitně provedená rekonstrukce fasády nejenže zlepší užitné vlastnosti domu, ale také zušlechtí jeho tvář. Dodejte svému domovu ještě krásnější vzhled. Tým profesionálních a zkušených řemeslníků z firmy Dalibor Horák s.r.o. Vám pomůže zvelebit tvář Vašeho bydlení.

 

www.dalibor-horak.cz

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze