Úvod

Kuchyně pro větší pohodlí

To jak ergonomická a praktická bude vaše kuchyňská linka můžete ovlivnit mnoha způsoby. Zejména rozmístěním jednotlivých skříněk zásuvek a spotřebičů, použitým kováním, systémy na ukládání věcí a nádobí atd. Hlavní věcí, která bývá často neprávem opomenuta je samotná pracovní plocha, její ýška, použité materiály a komponenty, ze kterých je složena.


Právě tomuto tématu se dnes budeme detailně věnovat, neboť zde lze nejjednodušeji a obecně platně vyvrátit některé mýty a omyly, které se neustále opakují. Bez větších nároků na vaše finance můžete zvýšit komfort vaší denní práce v kuchyni. Většina dále zmíněných rad platí bez ohledu na samotné rozměry a dispozici vaší kuchyňské linky.

Výška a doplnění pracovní plochy 
Neexistuje žádná univerzálně daná výška pracovní plochy. Ta přirozeně závisí na vaší tělesné výšce případně toho, kdo bude linku nejvíce užívat. Dříve se dělalo vše stejné a všichni měli vše skoro stejné. Právě z minulých dob jsme zvyklí na výšku pracovní desky 80-85 cm. Zpravidla je to málo a pro pohodlnou práci, bez zbytečně ohnutých zad. Dnes pracovní plocha mívá 90 -95 cm, mnohdy i více. Nemusí to však platit pro osoby nižší postavy . Pro dobrého výrobce by neměl být problém dodat různou výšku linky, i když vyrábět co nejmenší počet variant je pohodlné a levné. U rozlehlejších pracovních ploch pak mohou být i různé výšky pracovních ploch. Vyšší pro mytí, nižší pro vaření atd. 

Digestoř a světla
V souvislosti s vařením je zvláště důležité pamatovat na správné umístění digestoře a to tak, abyste do ní nenaráželi hlavou. To bývá jedna z častých chyb. U digestoře zejména ve spojených prostorech typu KK rozhodně vybírejte podle nejnižšího hluku a dostatečného výkonu na první stupeň sání a pokud to jen trochu umožní situace vyveďte odtah digestoře ven i za cenu nějaké té drobné stavební úpravy. Vrátí se Vám to jak v komfortu tak v ekonomice provozování. Důležité je na vyvedení dostatečného počtu elektrických zásuvek v místech, kde mají smysl, bez překážek a co nejblíže místu, kde budete používat kuchyňské přístroje. Osvětlení pracovní plochy ze spod horních skříněk je ekonomicky výhodné, praktické i efektní. Svítidlo by mělo jít naklopit, nebo se alespoň vyvarujte osvětlení , které by mohlo svítit do očí ať už u linky stojíte, nebo sedíte. Nejvhodnější je používat světlo z větší části odražené a svítící na pracovní plochu mírně od pracující osoby.

   

Nepodceňte kuchyňský dřez:
Mám myčku, dřez skoro nebudu potřebovat, ať je tedy co nejmenší..“ je časté a chybné tvrzení.

Velká chyba, je spousta věcí např. plechů na pečení, které do myčky nedáte, spousta typů nádobí, nevhodných pro mytí v myčce. A ruku na srdce, která myčka dokonale myje například nerezové kastroly nebo hlubší kastroly vůbec. Žádná. Kvalitní kuchyňský dřez je pro pohodlí budoucí práce zásadní. Důležité jsou jeho rozměry, materiál umístění i to jak vypadá. 

Dnešní moderní dřez, to jsou zejména granitové dřezy, spojují funkci odkládání, mytí, oplachování třeba ovoce a potravin v koších či miskách s nezanedbatelnou
funkcí plnohodnotné pracovní plochy. Nejen, že neubírají z prostoru pracovní plochy, ale plochy moderních dřezů mají zpravidla mnohem vyšší odolnost proti všem druhům poškození a mnohem snadněji se udržují v čistotě a pěkném vzhledu. Na okapových plochách některých kvalitních granitových dřezů lze i zpracovávat potraviny, protože jsou vyrobeny z antibakteriálního materiálu s dodatkem stříbra. Platí to sice jen u německých dřezů Schock, ale vzhledem k tomu, že se jedná dnes i o cenově velmi výhodné řešení, jsou tyto dřezy velmi často používány do nových i rekonstruovaných kuchyní. Zvýšení komfortu práce napomáhají i speciální příslušenství, koše, tvarovaná prkénka,a další doplňky. Lze říci, že naopak, čím větší takový dřez a jeho odkap jsou, tím lépe. Proč? Značkový granitový dřez je obvykle mnohem tepelně, hygienicky a celkově fyzikálně odolnější proti poškození a hlavně mnohem lépe udržovatelný než samotná kuchyňská deska. Prostě dřez zůstává jednou z nejvýraznějších, nejdříve viditelných i nejvíce používaných částí kuchyně. 

Jak tedy nakupovat ?
Prostě nenakupujte v prvé řadě podle ceny, zkuste se napřed držet renomovaných značek a neutratíte ani o mnoho více. Vaše spokojenost však bude výrazně vyšší.

Že značkové zboží bývalo výrazně dražší, to byla pravda možná dříve. Doba krize výrazně stlačila ceny zejména značkových výrobců. Výrobky již dříve „levné“ už neměli ke snížení žádný prostor. Ceny i špičkového zboží se staly dnes naprosto dostupné a porovnatelné. V každém oboru je jen několik málo nejlepších výrobců, ti skutečně zboží vyrábí. Dejte si chvíli práce je najít a máte jistotu dobrého poměru ceny a kvality. Pak je spousta obchodníků se slušným zbožím za zbytečně vysokou cenu a ne málo kopií fungujících na co nejnižší cenu, které se kvalitou se nezabývají. Určitě je velký kvalitativní rozdíl mezi čínskou, polskou, nebo jinou neidentifikovatelnou kopií osvědčeného výrobku a např. německým originálním , kováním, pojezdem, granitový dřezem baterií atd… Orientovat se jen podle cen nebo popisů v e-shopech je zavádějící. Papír nebo monitor počítače snesou všechno a slovní výpis okopírovaných vlastností a cena neříkají nic o trvanlivosti odolnosti a vůbec ne o komfortu používání a údržby. Nejlepší je osobní zkušenost prodejců a návrhářů.

Informace a konzultace a kontakty na konkrétní výrobce:
www.suite.cz.

www.suite.cz

Seriál: Moderní kuchyně
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze