Úvod

Jarní čas, volá zahrady hlas!

Zima končí a zahrádkářská sezóna je tady. Právě nyní je nejvyšší čas začít s výsevem rostlin – zejména zeleninových druhů a okrasných květin, které po ledových mužích pěkně předpěstované vysadíme na záhony nebo do jiných koutů zahrady.


Pro radost z úrody Pokud se chcete letos radovat z pěstitelských úspěchů, pochutnávat si na křupavé zelenince a kochat se pohledem na okrasnou část zahrady, určitě si přečtěte naše rady a tipy, které jsme čerpali jak od profesionálních zahradníků, tak u běžných zahrádkářů:

1) Nepodceňujte volbu stanoviště
Než rostliny přesazované po zahradě rozmístíte, pamatujte na to, že každá má ráda něco jiného. Slunce stín, polostín, rozdílné jsou i nároky na složení půdy. Individuální potřeby rostlin je proto dobré předem nastudovat.

2) Opatrně se zálivkou
Voda je život a všichni dobře víme, jak vypadá naše zahrada v období sucha. Pozor ale, rostlinám nesvědčí ani druhý extrém. Pokud je budete přelévat ve snaze snížit četnost zálivky, riskujete, že dojde k uhnití kořenů. Nehledě na to, že přemokřené rostliny jsou obecně náchylnější k nákaze chorobami a škůdci.

3) Na výživě záleží
Aby rostliny dobře prosperovaly, musíte jim kromě vhodného stanoviště, dostatku vody a ochrany proti škůdcům dopřát také potřebnou výživu.

zahradnick dubstrat AGRO

Náš tip: Agro zahradnický substrát s aktivním humusem obsahující hnojivo na 6 týdnů, a zároveň komplex živin pro vitalitu rostlin.

4) Když hnojivo, tak přírodní
Pokud můžete, dejte v zájmu ochrany zdraví své rodiny i přírody přednost přírodním organickým hnojivům. Stejně tak doporučujeme používat přípravky určené k hubení škůdců na přírodní bázi. Účinnost je srovnatelná s chemickými, rozdíl dopadu na biosystém je však nesrovnatelný.

5) Nic neuspěchejte

Vše má svůj čas, tedy i přestěhování rostlin ze skleníku, chodby či zimní zahrady do terénu. Nenechte se proto zmást teplým aprílovým počasím (které se může během chvilky dramaticky změnit) a počkejte s přestěhováním rostlinek na letní byt skutečně až do zmrzlíků!

Tak ať Vám všechno pěkně roste a kvete!
zeleninova zahrada
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze