Úvod

Jaké čerpadlo zvolit do studny?

Čerpadla jsou praktická zařízení umožňující komfortní využití vodních zdrojů. Pokud máme na pozemku studnu, nemusíme díky čerpadlu namáhavě pumpovat, a poté nosit těžké kýble či konve s vodou, abychom obhospodařili svou domácnost nebo zahradu. Jaké čerpadlo do studny ale zvolit?


Na hloubce záleží
Při řešení otázky, jaké čerpadlo zvolit do studny, bychom měli přihlédnout zejména k následujícím kritériím: hloubka studny, předpokládaná spotřeba vody a četnost použití. Co se hloubky týče, pro studny do hloubky 8 metrů, což jsou obvykle klasické kopané studny, se používají povrchová čerpadla. Pro větší hloubky a vrtané studny jsou vhodná ponorná čerpadla, která dokážou čerpat vodu z větší hloubky, než je zmíněných osm metrů.

Způsob využití čerpadla
Další důležitou otázkou, kterou je třeba před pořízením čerpadla zodpovědět, je způsob jeho využití, tedy předpokládaná spotřeba vody (což je dobré si vypočítat) a četnost použití. Je rozdíl, jestli hodláte čerpat vodu jednou či dvakrát denně, například jen o víkendech, anebo několikrát denně po celý rok. S četností použití úzce souvisí další důležitá otázka, a to spotřeba energie. Spotřebu ovlivňuje velikost tlakové nádoby, která určuje, jak často bude zařízení spínat. V případě malé nádoby při velké spotřebě sepne čerpadlo každou chvíli. Častější spínaní pak znamená větší spotřebu energie při menší životnosti. Za zmínku stojí také hlučnost, pokud bude čerpadlo umístěno v blízkosti obytných prostor, provoz hlučnějšího typu může působit rušivě.

Nechte si poradit
Nabídka čerpadel na trhu je velmi široká, takže laika není snadné, se v ní zorientovat. Právě z tohoto důvodu doporučujeme pořizovat čerpadla ve specializovaných obchodech, kde nám na rozdíl od hypermarketů mohou zkušení specialisté dobře poradit s výběrem a ušetřit nám tak spoustu času, starostí a často i finančních prostředků.

Oprava čerpadla na místě

Přestalo Vaše čerpadlo fungovat? Nikam nejezděte a objednejte si opravu čerpadla přímo na místě, u Vás doma, na chatě či chalupě. Společnost GEORGIA poskytuje záruční i pozáruční servis čerpadel všech značek, jak českých, tak zahraničních. Stačí jen kontaktovat její techniky, kteří za Vámi přijedou, protože vědí, že rychlá oprava čerpadla na místě je vždy pomoc na pravém místě.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze