Úvod

Jak vybrat plovoucí podlahu?

Plovoucí podlahy zaznamenávají velký boom a není se čemu divit. Pokud se rozhodujete vyměnit starý koberec nebo lino, při hledání nové podlahy nelze nenarazit na nabídku plovoucích podlah. Jsou jednoduché na montáž, snadno se udržují a mají dlouhou životnost.


Proč se plovoucí podlaze říká plovoucí?
Svůj název získala kvůli technice, jakou je pokládána. Většinou je to za pomoci zámkových spojů, není proto pevně spojena s podkladní vrstvou a na podlaze jen tak leží, čili „plave“.

Výběr materiálu

Materiál je třeba vybírat podle velikosti provozu a zátěže místnosti. Velké množství plovoucích podlah je laminátových nebo dřevěných. Dřevěné jsou teplejší než lamino, ale nehodí se do koupelen, kuchyní a dalších místností s vyšším provozem, neboť jsou choulostivější a složitější na údržbu.

Na výběr máte různé druhy plovoucích podlah

Hlavní výhodou lamina je dlouhá životnost, příznivá cena a široký výběr designu. Laminátové podlahy mají číselnou klasifikaci a ta dělí podlahy do tříd podle zátěže a typu. Pro bytové prostory existuje označení 21, 22 a 23. Čím vyšší číslo, tím vyšší odolnost podlahy.

Druhy plovoucích podlah
Kromě výše zmíněných laminátových nebo dřevěných plovoucích podlah existují také bambusové, korkové a PVC podlahy. Bambusové podlahy jsou velmi luxusní s exotickým vzhledem. Jsou zhruba dvakrát tvrdší než dubové a jsou velmi odolné vůči opotřebení. Pokud je potřeba povrch renovovat, podlaha umožňuje několikanásobné přebroušení.

Korková podlaha má výhody ve své odolnosti proti opotřebení, výborně izoluje zvuk, teplo, nedeformuje se a je ekologická. Díky své struktuře jsou korkové podlahy extrémně pružné, odolné a tiché. Padesát procent podlahy tvoří vzduch, který je přirozeným pohlcovačem zvuku.

Kvalitu určuje materiál nosné vrstvy
Kvalita podlahy se pouhým okem nepozná. Co se týče laminátových plovoucích podlah, kvalitu určuje nosná vrstva. Podlaha se skládá ze 3 vrstev, svrchní laminátové, nosné a stabilizační. Jako nosná vrstva se doporučuje HDF deska (velmi tvrdá) alespoň 8 mm silná.

Kvalita plovoucí podlahy se pouhým okem nepozná

Pokládka podlahy
Sebedražší podlaha nebude stát za nic, pokud se podcení její pokládka. Důležité je dodržet několik podmínek a pracovních postupů:

- precizně připravený, vyschlý a rovný podklad
- nutné použít vyrovnávací podložky z pěnového polyetylenu o dostatečné tloušťce cca 2mm
- tyto podložky musí být vytaženy 20 mm nahoru po obvodových stěnách za olištování, aby byla podlaha opravdu plovoucí
- zásada dodržení dilatačních spár (cca 2 cm od stěny) – aby vlivem teplotních změn nedošlo k vzedmutí a vzniku nerovností a boulí
- vzniku nevzhledných spár lze předejít použitím speciálního montážního pravítka

Výhody plovoucí podlahy

- rychlá pokládka
- snadná údržba- stačí setřít vlhkým hadříkem, nenanášejí se žádná leštidla ani vosky
- velký výběr vzorů

Nevýhody plovoucích podlah

- chladnější a tvrdší povrch
- nejsou pevně položeny
- jsou hlučné – dá se to zmírnit protihlukovými podložkami

Plovoucí podlahy
představují jednu z možností, jak si udělat doma podlahu podle představ. Nabídka je velmi široká, mnohé druhy jsou cenově dostupné a není problém si podlahu položit vlastními silami.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze