Úvod

Jak a kde se dá vystudovat interiérový design?

Rozhovor s Janou Hradeckou, designérkou a ředitelkou interier design školy intermezzo, www.interierdesignskola.cz


Založila jste interier design školu intermezzo již v roce 2008 – co vám bylo motivací?
Při zahraničních cestách jsem se velice často setkávala s úplně jinými interiéry, než na které jsem byla zvyklá, což mi přišlo zajímavé, zvláštní a vlastně smutné – v Čechách jsem totiž vídala kreativně řešené bydlení jen v umělecky založených rodinách. Po revoluci jsem zaregistrovala nával levných materiálů a postupů vedoucích k živelným „rekonstrukcím“/katastrofám, a napadlo mě, proč se do interiérového designu nepustit naplno a pomoci dalším nešťastníkům s realizováním jejich vysněného bydlení.
Absolvovala jsem tedy několik škol, vytvořila vlastní studio a dostala nápad podělit se o know how a zkušenosti s dalšími nadšenci, jako jsem já. Vymyslela jsem tedy celý program a založila vlastní interier design školu.


planovani designu skoly intermezzo

Pro koho je interier design škola ideální? Dá se nějak charakterizovat typický zájemce o studium?

Téměř jediným důležitým kritériem studia u nás je splněná maturita, hlavní je pak drive a zápal pro věc. Hlásí se k nám hlavně dospělí, kteří stojí na vrcholu své vlastní kariéry, ale zjišťují, že jim nic nepřináší, že postrádají prvotní chuť pracovat, a touží po změně a rozvinutí kreativity. Jsou to především ženy, poslední dobou ale vítáme i čím dál více mužů. Obecně jsou to nejen architekti, kteří se dovzdělávají, ale i „řemeslem“ nepolíbení jedinci – lékaři, advokátky, účetní, modelky, majitelé firem atd. V interiérovém designu neexistuje minulá zkušenost, které byste nevyužil. Mně se například hodí maturita z psychologie, jiným i třeba jen zkušenost ze stavby vlastního domu.
Studium je tedy ideální pro každého s chutí tvořit a přivádět ideje do úplnosti. Sáhnout si na zhotovený nápad je úžasný pocit!

studium designu

Jaké kurzy nabízíte? Můžu se spolehnout, že se po studiu skutečně na trhu uplatním?

Kromě krátkodobých (standardně třídenních) kurzů, jako jsou například Homestaging, kurz Navrhování kuchyní nebo i (týdenní) Letní škola, nabízíme hlavně kurzy dlouhodobé. Na výběr máte roční studium nebo dvouleté, které je vlastně nejobsáhlejším kurzem interiérového designu na trhu. Jako první škola v tomto oboru jsme získali akreditaci MŠMT, což je pro nás velká pocta a pro studenty záruka kvalitního studia. Právě na dvouletém kurzu vás na kariéru interiérového designéra připravíme opravdu důkladně. Dostanete vlastního reálného klienta, pro kterého zpracujete projekt, a pokud budete opravdu dobrým studentem, přivedete ho společně s klientem k životu. Po dvouletém studiu zjistíte, že váš pohled na celý svět se kompletně změnil, máte schopnosti, o kterých jste předtím nevěděl, a dokážete realizovat velké zakázky. Kromě toho nabízíme našim studentům i absolventům podílení se na spolupracích s jinými společnostmi – umožňujeme jim propagaci v magazínech, domlouváme jim zajímavé zakázky atd. Opravdu se snažíme zapojit je co nejvíce a zatím se nám to moc dobře daří.

Jana Hradecka

Kam se mohu obrátit, pokud mě design zajímá a chci o něm zjišťovat více?
Především bych doporučila hodně číst odborné knihy (v knihkupectví pořídíte např. Školu interiérového designu, kterou jsem sepsala ve spojení s naším odborným lektorským týmem), odebírat kvalitní české i zahraniční magazíny, navštěvovat showroomy a přijít se k nám podívat na den otevřených dveří. Kromě jiných krátkodobých kurzů pak nabízíme i třídenní Strategii tvorby interiéru, která vás uvede do práce interiérového designéra.
I na náš facebook pravidelně přidáváme co se kde děje, kam stojí za to se vypravit, které blogy sledovat atd. Pokud vás design opravdu baví, sami poznáte, že je důležité mít neustále otevřené oči a přijímat informace ze všech stran. S nabytými zkušenostmi přijde i větší zájem o další!
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze