Úvod

Funkce a výhody střešních oken

Střešní okna patří mezi velmi praktické stavební prvky, jejichž hlavním účelem je prosvětlení podkrovních prostor. Jejich výhodou je nenáročná stavební konstrukce a zvýšení světelné pohody v interiéru.


Střešní okna jako stavební prvek
Střešní okna patří mezi velmi praktické stavební prvky, jejichž hlavním účelem je prosvětlení podkrovních prostor. Jedná se o technicky nenáročnou konstrukci, která se vyznačuje snadnou instalací. Střešní okna jsou součástí konstrukce střechy.


Střešní okna zvyšují světelnou pohodu
Odměnou za vynaloženou investici do střešních oken je velkorysé prosvětlení místnosti, které je mnohem efektivnější než v případě použití samotných klasických oken. To oceníme nejen v místnostech s většími nároky na světlo, jako je například domácí pracovna nebo ateliér, ale také všude tam, kde jsou klasická okna stíněna buď stromy, nebo okolními domy, což interiér značně ochuzuje o příliv denního světla. Nehledě na to, že střešní okna zjišťují přirozenou ventilaci vzduchu v místnosti. Dalším důvodem, proč si pořídit střešní okna, je vyšší ochrana soukromí. Na rozdíl od klasických oken Vás skrze střešní okna nemohou pozorovat sousedi či kolemjdoucí, což oceníte zejména v koupelně. Střešní okna jsou praktická také v dětských pokojích, neboť zde nehrozí, že by dítě vypadlo z okna. Jediné, na co musíte pamatovat, je důsledné zavírání oken při opouštění domu, neboť v případě bouřky či dešťové přeháňky by mohlo dojít k poškození vnitřního vybavení interiéru.


Provedení oken a doplňky
Střešní okna se vyrábějí v několika provedeních. Nejčastěji se dělí podle způsobu otevírání, a to na kyvná a výklopně kyvná. Kyvná střešní okna mají tu výhodu, že umožňují snadnější údržbu. Lze je totiž úplně překlopit, a proto se snáze myjí. Naopak předností druhého z uvedených typů je, že v otevřeném stavu nezasahuje do prostoru. Další členění je možné z hlediska použitého materiálu. Podobně jako klasická okna mohou být také střešní okna dřevěná, hliníková, anebo plastová, která v poslední době patří mezi nejoblíbenější. Velmi praktickým doplňkem pro střešní okna jsou žaluzie. Žaluzie na střešní okna umožňují regulovat příliv denního světla, což oceníte především v letních měsících. Podívejte se na náš web a vyberte si své střešní okno snů.  



Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze