Úvod

Dřez a baterie v hlavní roli kuchyně

Výběr správného dřezu a baterie představuje při pořízení nové kuchyňské linky pro mnoho zákazníků velké dilema. Důvodem je zejména nepřeberná nabídka konstrukčních typů, barevných provedení a povrchových úprav. Situace je ale ve skutečnosti jednodušší, než by se mohlo zdát. A to zejména díky tomu, že používané materiály a technologické postupy jsou často napříč výrobci podobné či zcela totožné. Pojďme se tedy na tuto problematiku podívat podrobněji.


DŘEZY
Výběr konstrukčního typu

Na počátku je vhodné ujasnit si, jakým způsobem bude dřez užíván. Podle toho je třeba zvolit konstrukční typ. Spektrum je široké. Může jít jen o samostatný dřez, dřez s odkapovou plochou různé velikosti, dřez dvojitý, rohový či dřez doplněný o menší vaničku. Vždy se ale jedná o individuální volbu a neexistuje zde univerzální doporučení. Snad jen klást důraz na hloubku dřezové vany. Ta by měla pro pohodlné užívání dřezu dosahovat alespoň 17 cm, nicméně ideální hloubka je cca 20 cm.

Výběr materiálu

Neméně důležitým aspektem je výběr vhodného materiálu. Nejčastěji se jedná o nerezovou ocel či tzv. granit, tedy kompozitní materiál na bázi drceného kamene. O poznání méně časté jsou dřezy keramické či plastové. Každý z uvedených materiálů má své výhody i nevýhody.
granitovy drez s odkapovou plochou AMANDA

Granitové dřezy
Pod pojmem granitový dřez rozumíme výrobek z kompozitního materiálu, který je tvořen minimálně 80% kameniva, 15% akrylátového pojiva a 5% barviva (levnější dřezy s polyesterovým pojivem ponechme zatím stranou). Pozor na skutečnost, že výroba granitových dřezů je licencovaná společností, která je vyvinula. Akrylátové granitové dřezy se tedy napříč výrobci nijak kvalitativně neliší. Stačí tedy vybírat dle designu a ceny. 
Volba takzvaných „top výrobců“ je zpravidla jen pověstnou „platbou za značku“. Za peníze vynaložené navíc prakticky nedostanete žádnou protihodnotu v podobě zvýšené kvality. Za cenu cca 4500 - 5000,- Kč již lze zakoupit špičkový výrobek.
U granitových dřezů s polyesterovým (méně kvalitním) pojivem je třeba mít se na pozoru. Jde o zcela odlišnou technologií výroby, zpravidla s výrazně sníženým obsahem kameniva. To má samozřejmě výrazný vliv na jeho užitné vlastnosti.
Jedna z výhod u granitových dřezů je možnost výběru z široké palety různých barevných provedení. Dřez tak lze barevně sladit s pracovní deskou či dalšími částmi kuchyňské linky. Dalšími jsou odolnost proti vysokým teplotám či proti vrypu. Nevýhodou je naopak menší odolnost proti chemickému působení agresivnějších látek a zachytávání nečistot.
zaviraci drez KINGA se sklenenou deskou na krajeni potravin

Nerezové dřezy
Ani u nerezových dřezů není situace nijak složitá. Drtivá většina nerezových dřezů prodávaných na našem trhu je z nerezové oceli typu 18/10 (AISI 304). Toto označení specifikuje procentuální obsah niklu a chromu v oceli a určuje tak její nejpodstatnější vlastnosti.
I v případě nerezových dřezů platí, že na značce tolik nezáleží. Spíše se vyplatí sledovat konkrétní parametry.
Jedním z nejdůležitějších je - kromě kvalitní oceli - tloušťka použitého plechu. Je totiž určující hned v několika směrech. Rozhoduje (u lisovaných dřezů) o hloubce vany. Čím silnější plech, tím hlubší vanu lze vylisovat. Dále ovlivňuje celkovou pevnost dřezu, kdy se použití tenčího plechu projevuje zejména na odkapové ploše a v neposlední řadě neumožňuje dostatečně stabilní upevnění vodovodní baterie.
Aby bylo možné dřez považovat za použitelný, měla by tloušťka plechu dosahovat minimálně 0,5 – 0,6 mm. Špičkové luxusní dřezy jsou vyráběny z plechu o tloušťce 1 – 1,2 mm. „Zlatou střední cestou“ jsou pak dřezy o tloušťce plechu 0,7 a 0,8mm. Vždy se tedy ujistěte, jakou tloušťka plechu má dřez, který si vybíráte, byť tento údaj ne každý dodavatel ve svých propagačních materiálech uvádí.
Dřezy z nerezové oceli splňují vysoké hygienické požadavky a oproti rozšířené představě se i snadno udržují. Jen je třeba používat speciální čistící prostředky, dodávané výrobci dřezů; jsou paradoxně velmi levné.

prakticka sklopna baterie pod okno

KUCHYŇSKÉ BATERIE
Je důležité vědět, že výrobci dřezů zpravidla baterie, které dodávají ke svým dřezům, sami nevyrábějí. Stejně jako u dřezů tedy platí, že není důležitá značka, ale skutečný původ baterie, a to včetně poskytované záruky. Velká část baterií prodávaných na českém trhu je vyráběna v Číně. Týká se to bohužel i drtivé většiny baterií známých „západních“ značek. Evropskou velmocí ve výrobě vysoce kvalitních baterií je zejména Itálie.
Pokud je vůbec možné původ zjistit, je vhodné dát přednost baterii vyrobené v Evropě. Nejde jen o kvalitu. U evropských výrobců je vždy zaručené, že baterie je plně rozebíratelná a osazená standardizovanými kartušemi. Je tudíž jednoduše a levně opravitelná (zvládne to i laik). Není tedy nutné při pozáruční závadě kupovat baterii novou.
Funkčně se baterie navzájem většinou neliší a často tak rozhoduje zejména design a úroveň technického zpracování. Pokud to situace vyžaduje, lze pořídit např. baterie s vytahovací koncovkou, s přepínací sprškou, sklopné baterie před okno a další konkrétně zaměřená technická řešení. Samozřejmostí u kvalitního dodavatele je široká paleta povrchových úprav a možnost barevně sladit baterii s granitovým dřezem.
Obecně platí, že velmi kvalitní baterie lze pořídit již za cenu okolo 2000,- Kč.

zajimava hranata baterie

DOPLŇKY
V sortimentu dodavatelů dřezů a baterií lze často najít i další doplňky, které zvyšují užitnou hodnotu dřezů. Jedná se zejména dávkovače mycích prostředků, drtiče odpadu, či rozmanitou nabídku přípravných desek, přídavných odkapávačů, košíků či cedníků. Pořízení těchto doplňků znamená výrazné zpříjemnění a zjednodušení běžných činností v kuchyni.
Samostatnou skupinou jsou pak odpadkové koše a sortéry. Nesouvisí sice přímo se samotným dřezem, nicméně jsou téměř samozřejmou součástí nabídky dodavatelů dřezů. Často se totiž osazují společně s dřezy do stejné skříňky a jsou pro tento záměr rozměrově uzpůsobeny.

nerezovy drez Twelve s pridavnou vanickou

Výběr dřezu, baterie a jejich příslušenství tedy nemusí být tvrdým oříškem. Stačí jen pečlivě porovnat nabídky různých dodavatelů a mít na paměti výše uvedené rady.
www.sinks.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze