Úvod

Dejte sbohem zamlženým oknům

O důležitosti tepelné izolace domu jistě všichni víme. Napadlo vás však, že téměř dokonalá izolace v kombinaci s použitím plastových, dřevěných nebo hliníkových oken s izolačními skly s sebou přináší riziko zamlžení oken z exteriéru? Společnost AGC představuje nové izolační sklo THERMOBEL ANTI-FOG, které zabrání vnější kondenzaci.


Jak vzniká kondenzace?
Pokud je venku velmi chladný a zároveň vlhký vzduch, dochází na vnějších tabulích oken ke kondenzaci vody. V našich zeměpisných šířkách je to velmi často na podzim a na jaře, a to při souběhu dvou specifických podmínek: významného poklesu vnější teploty v kombinaci s vysokou relativní vlhkostí. Příčina spočívá v tom, že v noci dochází k ochlazení vnější tabule vysoce výkonného zasklení na nízkou teplotu. Při následném rychlém ohřívání vzduchu ranním sluncem (teplota vzduchu je vyšší než teplota tabule skla) v kombinaci s vysokou vnější vlhkostí dojde ke kondenzaci vodních par ve formě drobných kapiček na venkovní ploše izolačního skla. Problém je závažnější, pokud je sklo přímo vystaveno vlivu velmi jasné, bezmračné oblohy. Riziko kondenzace může být také vyšší v případě šikmého zasklení.



Nejde o závadu, ale nežádoucí jev
Zamlžení funkci ani kvalitu oken neovlivňuje. Naopak dokazuje, že stavba je opravdu dobře izolovaná. Přes takto zamlžené plastové či hliníkové okno však není vidět i několik hodin denně a esteticky nevypadá příliš dobře. A protože zateplení nově postavených rodinných domů, rezidenčních projektů nebo administrativních budov se neustále zdokonaluje, bude ke kondenzaci a zamlžení skleněných ploch docházet stále častěji.

izolacni antikondenzacni sklo

Společnost AGC Glass Europe, přední světový výrobce skla pro stavebnictví, vyvinula sklo s unikátním povlakem, který minimalizuje zamlžení oken z exteriéru. Řada izolačních trojskel s antikondenzačním efektem Thermobel Anti-Fog přináší řešení. Princip spočívá v tom, že vnější strana skla je potažena transparentním povlakem. Jeho úkolem je udržet teplotu vnější strany oken na vyšší hodnotě, a tak výrazně omezit vznik kondenzace na vnější tabuli skla.

Vznik kondenzace:
vznik kondenzace
Vnější tabule izolačního zasklení je při velice chladném prostředí relativně studená. Ke kondenzaci dochází v případě, kdy teplota vnější strany skla klesne pod rosný bod (1,3 °C).

Jak sklo s antikondenzačním účinkem Planibel Low-e Anti-Fog funguje:

sklo s antikondenzacnim ucinkem
Povlak tvořený vrstvou oxidů kovů použitý na vnější straně skla „odráží chlad“ zpět do okolí. Výsledkem je, že teplota vnější strany skla (4,7 °C) zůstává nad hodnotou rosného bodu (1,3 °C), a zabraňuje tak vzniku kondenzace.

Bezpečí a ochrana
V případě, že zvolíte vrstvené bezpečnostní sklo s antikondenzačním povlakem, získáte navíc ochranu před zraněním a vloupáním.

Významné přednosti
Vzhledem k nanotechnologii nanášení povlaku na sklo, jsou vlastnosti antikondenzačního povlaku trvalé. Zároveň je sklo stabilní z hlediska vizuální estetiky a má neutrální vzhled.

Více informací o tomto produktu společnosti AGC naleznete na webových stránkách www.YourGlass.com, nebo www.anti-fog.cz.
Pro další informace se obraťte na svého prodejce oken.

AGC logo
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze