Úvod

Dědickým sporům o nemovitost lze snadno předejít!

Dědictví může být přínosem, ale i pořádnou přítěží. Zvláště pak v případě, kdy se jedná o dědictví v podobě nemovitosti, kterou je potřeba rozdělit mezi vícero dědiců. V takovém případě často nastává kámen úrazu, protože se spolu rodina nedokáže domluvit, vznikají tak zbytečné a často i ostré spory a vazby mezi rodinnými příslušníky jsou vystaveny obrovské zkoušce.


Možná i vy řešíte něco podobného. Na vaše bedra spadlo dědictví a vy se teď nedokážete pořádně dohodnout, aniž byste se nepohádali nebo jeden druhého neosočovali. Stop! Vyřešit dědické spory jde přitom tak snadno – vlastně jim lze i úplně předejít!

Když vznikají problémy

Když se řekne dědictví, každý si okamžitě představí vidinu majetku, který na něho zesnulý odkázal. Zpravidla to takhle funguje, ale jsou případy, kdy je dědiců více, případně se do závěti zamotá ještě zákon, a to už může být problém.

Představte si například situaci, kdy manželka po zesnulém muži zdědí dům. Manžel před smrtí sepíše závěť, ve které jako jediné dva dědice zmíní svou manželku a dceru. Zdá se, že takhle je to celé vyřešené, jenže není. Muž má totiž ještě nemanželskou dceru, kterou sice do závěti neuvedl, ale přesně tohle je ten případ, kdy na řadu přichází zákon – a ten říká, že i nemanželská dcera má nárok na dědictví, byť by zdědila třeba jen jednu patnáctinu domu.

Jak to vyřešit bez sporů?
Do podobné situace se může dostat každý z nás. A nemusí se do toho zaplést jen nemanželské děti, dědici se často dohadují i v rámci jedné rodiny, kdy jejich rodinné vztahy hodně trpí. Pro takové účely slouží mediace, což je proces mimosoudního řešení sporů. Vede ji profesionální mediátor, který je nezaujatý a nenaklání se ani k jedné straně, případně nepomáhá ani jednomu z dědiců.

Rodinná mediace v praxi probíhá tak, že mediátor nechá všem dědicům prostor k tomu, aby vyjádřili jejich zájmy a potřeby a podporuje je v hledání oboustranně prospěšných a reálných řešení v předmětech, které způsobily konflikt. Zároveň jim pomáhá najít takové řešení, které bude vyhovovat všem zúčastněným, aniž by muselo dojít na soudní spory – jak totiž všichni víme, tahanice po soudech jsou nejen nepříjemné, ale i zdlouhavé, drahé a pro rodinné vztahy mohou být skutečně devastující.

Nechte si pomoci od odborníků
Pokud jste se dostali do rodinných sporů kvůli dědictví, může vám zkušený mediátor pomoci tyto spory vyřešit a předejít tak mnoha problémům a hádkám. Společnost Wertheim se mimo jiné zabývá právě i rodinnými mediacemi, které se vztahují i na jiná odvětví, nejen na dědické spory.

Výhodou profesionální mediace je daleko rychlejší nalezení toho správného řešení, které je navíc mnohem jistější, než kdybyste se domluvili mezi sebou. Určitě prospívá vzájemným vztahům, protože předchází hádkám a skutečnostem, kdy se spolu rodina pohádá natolik, že přeruší vazby.

Kolik mediace stojí?

Zkušený mediátor si může účtovat částky začínající na 1.200 Kč za hodinu sezení. Samozřejmě záleží na mnoha aspektech, jako je typ sporu, rozsah sporu nebo počet témat k jednání.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze