Úvod

Chytré hodinky: které jsou pro vás ty pravé a podle čeho vybírat?

Chytré hodinky slaví 10 let od uvedení na trh – v roce 2013 začaly zdobit zápěstí první zástupci těchto „wearable“ technologií. Revoluce se udála v sektoru nositelné elektroniky o dva roky později s uvedením Apple Watch. Od té doby ale uplynulo už pár let, během kterých se objevilo v nabídce mnoho dalších zajímavých značek a modelů. Které jsou ty nejoblíbenější?


Jak vybírat chytré hodinky?  Podle vkusu i potřeb

Apple Watch jsme již zmínili, pokud je ještě nevlastníte, možná o nich uvažujete. Na popularitě nijak neztrácejí, důkazem čehož je ostatně již 8 vydaných sérií. Nabídka tohoto typu technologií je ale tak pestrá, že nový uživatel nemá výběr zrovna snadný – jednotlivé značky a modely se od sebe liší v mnoha aspektech: cenou, designem, funkcemi, výdrží baterie i kompatibilitou s telefony.

Poslední jmenovaný faktor je celkem zásadní – právě za účelem rozšíření smart telefonu byly chytré hodinky ostatně navrženy. Umožňují uživateli díky technologii Bluetooth ovládat volání i zprávy, přijímat upomínky či dokonce plní roli fitness trackeru, který spočítá kroky, změří srdeční tep a monitoruje spánek i jeho kvalitu. Záleží hlavně na vašich potřebách a preferencích, které je vždy lepší upřednostnit před trendy. Ale i výběr ciferníků či náramků může při rozhodování hrát svou roli.

Důležité funkce a parametry chytrých hodinek:

Displej slouží k vizuální komunikaci uživatele s přístrojem, je tak jeho podstatným prvkem. Pokud upřednostňujete nižší cenu, vybírejte technologii LCD (TFT, IPS), vyšší kvalitu zobrazení vám (za vyšší cenu) zprostředkuje typ OLED (u výrobků Samsung známý jako AMOLED).
Odolnost použitých materiálů je podstatným faktorem pro sportovce a lidi žijící aktivním životním stylem – nejen ti však v nejrůznějších situacích docení i vodotěsnost.

Operační systém je mozkem hodinek, a tím i jejich nejdůležitější částí, na které, závisí i kompatibilita s telefonem. Existuje celá řada operačních systémů, mezi nejznámější patří Android Wear, WatchOs od společnosti Apple či Tizen (Samsung).

NFC se v dnešní době stává čím dál víc oblíbenou funkcí. Umožňuje bezkontaktní placení pomocí Google Pay, Apple Pay nebo Samsung Pay a je kompatibilní se všemi operačními systémy.

Tip na chytré hodinky: nejznámější značky

Apple Watch nejspíš zaujmou, vlastníte-li iPhone. A nejnovější modely mají čím nalákat:

  • Apple Watch Series 8 umí změřit hladinu kyslíku v krvi i vygenerovat EKG. Mimo to mají inovativní snímač teploty – ten umožňuje ženám detailní přehled o cyklu a době ovulace.
  • Pokud milujete venkovní sporty, zauvažujte o Apple Watch Ultra s odolnou konstrukcí, dvoufrekvenční GPS a výdrží baterie 36 hodin.

Xiaomi
je značka známá hlavně chytrými fitness náramky Smart Band, v její pestré nabídce však nechybí ani hodinky, které zaujmou nejen funkcemi, ale i příznivou cenou. Mezi oblíbené modely patří například Xiaomi Redmi Watch 2 Lite nebo outdoorové S1 Active Space.

Samsung sází na tradiční vzhled kulatých ciferníků, tuto značku tak ocení hlavně milovníci elegantního designu. Pokud se mezi ně řadíte, několik sérií Galaxy Watch je vašemu vkusu plně k dispozici. Nezklamou ale ani manažery, kteří rádi rozptýlí pracovní stres fyzickou aktivitou.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze