Úvod

Barva fasády, co je dobré vědět

Vybíráte barvu fasády? Čím se při výběru řídit a na co především si dát pozor? Jaké užitné vlastnosti by měla mít zvolená povrchová úprava? A jaké jsou současné trendy? Připravili jsme pro Vás odpovědi na všechny důležité otázky týkající se finální povrchové úpravy - omítky.


Volba, kterou se vyplatí nepodcenit
Přestože výběr barvy fasády patří mezi poslední dokončovací práce při stavbě či rekonstrukci domu, jedná se o jedno z nejdůležitějších rozhodnutí, které se nevyplácí podceňovat. Při volbě barvy je důležité pamatovat také na to, že vjem barvy ovlivňuje intenzita slunečního světla, která se mění jak v průběhu dne, tak i během ročních období. Dále je třeba vzít v úvahu strukturu materiálu a typ omítky. Hladký povrch působí světlejším dojmem než povrch zrnitý, což je dáno odlišným odrazem světla a i když to vypadá složitě, specialisté ze společnosti ROCKWOOL nám v tomto směru skvěle poradili a díky nim, Vám také přinášíme odpovědi na nejčastější otázky.

Fasáda a její význam
Fasádní barva sama o sobě nechrání obvodový plášť domu před jeho poškozením přírodními živly a dalšími vnějšími vlivy, ale ve spojení s fasádní omítkou, která může být buď v probarvené formě, nebo v bílé určené právě k následnému natírání fasádními barvami. Mezi nejdůležitější vlastnosti stavebních hmot používaných na fasádu patří především odolnost vůči vnějším vlivům, stálobarevnost, odolnost vůči biotickému napadení jako jsou plísně, řasy a podobně. Vedle své ochranné funkce má fasádní barva nebo omítka nezanedbatelný estetický význam. Zvolený odstín ovlivňuje vzhled celého domu. Jak bylo uvedeno výše, není důležitá pouze volba samotného odstínu, ale také faktory, jako je měnící se intenzita světla a struktura omítky. Omítky se dle struktury dělí na točené nebo drásané a dále podle velikosti zrna od 1,0 mm až po 3,0 mm.
Výběr barvy fasády je velmi důležitý.
Povětrnostní vlivy a umístění domu
Při výběru odstínu fasády je třeba vycházet z toho, že tmavší barvy jsou pro ETICS (vnější kontaktní zateplovací systém) obecně méně odolné vůči povětrnostním vlivům, zejména vůči slunci, a vyznačují se proto podstatně kratší životností. Dochází k tomu z důvodu přehřívaní povrchu fasád a ty vyvolávají teplotní rázy. Jde o takzvaný koeficient odrazivosti světla, který se označuje zkratkou HBW nebo KO a udává se v %. Toto číslo by nemělo klesnout pod 30%. V této souvislosti je třeba vzít v úvahu také orientaci domu. Části orientované na severozápad by měly být odolné především vůči dešti, zatímco části orientované na jihozápad by měly dobře odolávat vlivu slunečního záření. Z výše uvedeného vyplývá, že životnost fasády rovněž ovlivňuje umístění domu. Fasáda domu v klidné části obce má jinou životnost než v blízkosti rušné komunikace.
Barva fasády a umístění domu.
V druhém případě doporučujeme, dát přednost omítce, která je odolnější vůči špíně. Podle typu rozlišujeme omítky minerální, na které se musí aplikovat fasádní barva a pak omítky probarvené ve hmotě, tedy omítky silikátové nebo silikonové. Mezi nejoblíbenější a také nejkvalitnější omítky patří omítky silikonové, které mají vynikající antistatické - samočistící vlastnosti. Mimo jiné obsahuje algicidní a fungicidní přísady, které zabraňují vzniku plísní. Zde považujeme za důležité zmínit, že pokud má být fasádní tenkovrstvá omítka aplikovaná až k zemi, doporučujeme po obvodu domu kačírek nebo zámkovou dlažbu. Zabráníme ušpinění spodní části fasády. Často zvolena jiná povrchová úprava v soklové části, například probarvená mozaiková omítka může tento problém efektně vyřešit – navíc je daleko odolnější vůči domácím mazlíčkům, kteří si rádi novou fasádu označí.

Barva ve vzorníku versus barva v reálu
Dále je třeba mít na paměti, že barva zobrazená ve vzorníku se často odlišuje od barvy ve skutečnosti. Z tohoto důvodu není radno, spoléhat se na barvu v katalogu barev, ale nechat si připravit ukázky konkrétní barvy přímo na desku a to rovnou i ve struktuře vybrané fasádní omítky. Mnozí dodavatelé stavebních materiálů provádějí zkoušku barev na desky ve formátu A4, kdy jednotlivé omítky nanesou na různé desky, aby je zákazník viděl v reálu, a mohl si lépe vybrat.

Barva fasády vzorek

Náš tip: Volbu barvy je ideální předem vybrat pomocí vizualizace, kterou může zpracovat buď architekt, projektant. Díky vizualizaci předem získáte představu, jak bude Váš dům vypadat. Tato služba je například součástí kompletního zateplení vnějších obvodových stěn - systému Ecorock od společnosti ROCKWOOL. Pro tento systém jsme se v rámci naší rekonstrukce domu krok za krokem rozhodli i my. Pokud Vás zajímá více informací, přečtěte si tento článek: KOMPLETNÍ ZATEPLOVACÍ SYSTÉM, FASÁDA JAKO CELEK.

Trendem jsou neutrální odstíny a přírodní materiály
Mezi oblíbené fasádní barvy patří neutrální odstíny, jako je béžová nebo písková. Současným trendem je kombinace šedé s teplými odstíny, jako je například oranžová nebo světle hnědá. Architekti s oblibou spojují právě neutrální šedou s přírodními materiály zejména se dřevem či kamenem. Před studenými barvami, jako je modrá nebo zelená, odborníci zákazníky zrazují. Dům s takovou fasádou působí pocitově chladně a nepřirozeně, protože nezapadá do celkového rázu krajiny.

Mezi trendy barvy patří také odstíny hnědé...

I hnědá barva fasády je velice trendy.

Vizualizace: Ergoatelier
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze