Úvod

100% hypotéky jsou minulostí

Nejčastěji musíte mít k dispozici 20 % z vlastních zdrojů. Kde je vzít?


Kdo chce dnes bydlet ve vlastním, musí se na životní investici v podobě nákupu nemovitosti opravdu důkladně připravit. Doby, kdy bylo možné vzít si 100% hypotéku, jsou minulostí. A kdyby jen to. Od října navíc platí ještě přísnější podmínky hypotečních úvěrů, úrokové sazby hypoték rostou a na vrcholu jsou i ceny nemovitostí.

Nejde jen o Prahu, Brno a další velká města. O dvě pětiny a více vzrostly ceny bytů do roku 2015 v nadpoloviční většině bývalých okresních měst. Nové byty se podle odhadu realitních specialistů budou dál zdražovat, ale už ne o tolik jako v předchozích letech. Růst cen se samozřejmě podstatně dotkl i starších nemovitostí.

Banka vám už 100% hypotéku nedá
Rozdíl mezi hodnotou nemovitosti a výší LTV (tzv. půjčky k hodnotě) potřebuje zájemce o hypotéku pokrýt z jiných zdrojů. A má v zásadě dvě možnosti, obě s potřebou dodatečných zdrojů.

Řešením je dát do zástavy další nemovitost

Optimistická a zároveň rychlejší varianta počítá s tím, že kupující v okruhu svých blízkých najde odvážlivce, který bude ochotný v jeho prospěch dát do zástavy svou nemovitost (tedy často vlastní střechu nad hlavou). Sečtou-li se na zástavu kupovaná nemovitost s druhou nemovitostí z okruhu blízkých kupujícího, tak to i při 80% limitu LTV může vyjít.



Bez vlastních úspor to už nejde
Další varianta je též optimistická, ale už ne tak rychlá, protože jejím jádrem jsou vlastní úspory. Ne všichni zájemci o úvěr se mohou k potřebné sumě peněz dopracovat prodejem cenností, nemovitostí nebo geniálním vynálezem. Většina je odkázána na spoření, a to dost často s podílem vstřícných rodičů či sourozenců.

Při dnešních cenách bytů není snadné naspořit potřebných 20 %. Proto je dobře, když spoří celá rodina. A nejen kvůli případnému úvěru na pořízení bydlení. Naspořené a rozumně zhodnocované peníze přijdou vždycky vhod.

Stavebko jako dobrý základ
Nejčastěji se potřeba vlastních prostředků na pořízení bytu dotýká mladých lidí. Výhodu mají nepochybně ti, kterým finanční základ naspořili rodiče na stavebku, a ještě větší ti, kteří ve spoření se státní podporou už jako dospělí pokračovali, nebo pokračují. Čím více máte vlastních prostředků, tím větší je šance, že vám banka půjčí.

Mohlo by se zdát, že rozumnou alternativou je bydlení v nájmu, ale není. Jednak nájmy rostou souběžně s růstem cen nemovitostí a hlavně: Výstavba bytových domů s nájemním bydlením je více snem než skutečností.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze