Nová okna

Montáž oken na rodinný dům jeřábem?

Použít při montáži oken jeřáb na jednopatrový domek? I s takovým případem už jsme se setkali, a stává se to čím dál častěji. Zákazníci chtějí mít krásný výhled přes velké fixní okno, ale bohužel jeho montáž s sebou nese určité komplikace.


Dřevěné okno s trojsklem velikosti 2 x 3 m může vážit i 250 kg a může s ním s obtížemi manipulovat 6 chlapů, pokud je ale okno větší, což je nezřídka, je už přenášení a montáž takového okna poměrně problematická. Většinou se okno k zákazníkovi převáží bez skla a zasklívá se až na místě. Nejdříve technici provedou montáž rámu do stavebního otvoru, pak se vloží sklo, které se zajistí zasklívacími lištami a nakonec se utěsní silikonem. I samotné sklo ale bývá pro ruční manipulaci těžké. V těchto případech se používá manipulátor s přísavkami, pomocí kterého se skleněná výplň do křídla vsadí.

montaz nadrozmerneho okna

Někdy je však pozemek kolem domu malý a technika potřebná k montáži tam neprojede. Pak je jedinou možností přenést sklo pomocí manipulátoru uchyceného na autojeřábu. A v případě, že je po deštivém počasí pozemek podmáčený nelze použít ani jeřáb. Pak už zbývá jedině vrtulník.

Finančně se taková montáž prodraží až o několik desítek tisíc, záleží na počtu velkých skel, komplikací je také například zábor ulice jeřábem, na který je nutné vyžádat povolení, jedno sklo trvá přenést a namontovat i hodinu, montáž oken do celého domu zabere někdy i více dní.

okno pres dve patra

I když jsou velké prosklené plochy v dnešní době jak mezi architekty, tak mezi zákazníky velmi oblíbené, při projektování je třeba zvážit všechny okolnosti spojené s montáží. Starosti ale nemusí končit instalací oken. Problematická může být i pozdější výměna skla. Jelikož je sklo tepelně nestabilní, dochází při slunečném počasí k jeho průhybům a pnutí. Když například část okna uvnitř zabírá tmavý závěs, sedačka nebo jiné velké předměty, zahřívá se sklo i z vnitřní strany a dochází k nerovnoměrnému tepelnému zatížení, které může zapříčinit prasknutí skla. Prostor před velkými okny by tedy měl být prázdný.

Izolační parametry velkých skel bývají o něco horší než u menších rozměrů, protože se musí použít vzhledem k rozměrům jiné sklo. Má obvykle užší meziskelní rámeček, který určuje izolační schopnost skla. Výhodou je naopak snadnější údržba, na velkých sklech se dají dobře použít samochodné čističe a jiní pomocníci na údržbu oken.

velka hlinikova okna

Když budete vybírat okna na svůj dům, nezapomeňte zvážit i tato hlediska, všechno má svoje pro a proti, váš dům je investicí na dlouho, a aby vám okna a dveře spolehlivě sloužily desítky let, vyplatí se investovat při jejich pořízení o něco více. Zároveň prodiskutujte s dodavatelem oken všechny technické detaily. Ne každý prodejce je ochoten říci zákazníkům i o všech rizicích a problémech, které jej mohou při používání oken potkat, a jak se říká pozdě bycha honit, když máte okna namontovaná. Je vždy lepší předcházet nehodám, než je pak řešit.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze