Nábytek

10 kroků k perfektnímu obývacímu pokoji

Obývací pokoj je společenská místnost, ve které se schází celá rodina, kam přichází přátelé, příbuzní a návštěvy. Musí tak vždy působit příjemným dojmem, kde se bude každý cítit pohodlně a jako doma. Jak toho dosáhnout? Poradíme vám 10 kroků k perfektnímu obývacímu pokoji.


Přirozené centrum dění domova
Ať už je váš byt nebo dům prostorný nebo úplně maličký, vždy bude obývací pokoj jeho centrem, kde se bude odehrávat většina dění domácnosti. Začíná to společnými chvílemi strávenými s rodinou, čtení knihy, sledování televize nebo oslavy a končí to usazením vaší návštěvy.

10 kroků k dokonalému obýváku
Jak tedy dosáhnout funkčního a zároveň designového obývacího pokoje, který odpovídá současnému trendu v bydlení a vy i vaši hosté se v něm budou cítit příjemně, pohodlně a jako doma?

1. krok - nechte se vést architekturou domu nebo bytu
Je váš obývací pokoj v podkroví nebo je celá jedna stěna tvořena okny? Využijte toho, poslouchejte co vám říká architektura místnosti. Design interiéru je přímo závislý na objemu a proporci místnosti. Pokud v obývacím pokoji chybí okna, zaměřte se na osvětlení nebo pokud je místnost malá, věnujte se prvkům, které ji opticky zvětší jako jsou světlé barvy.

2. krok - najděte svůj styl
Stěhujete se do nového bytu nebo domu? Na úplném začátku je důležité si vybrat styl, ve kterém se bude odvíjet celý interiér včetně obývacího pokoje. Věnujte tak čas hledání a důkladně si prohlédněte všechny styly, které jsou k dispozici.

Cílem je najít styl, který bude vypovídat o vaší osobnosti, individualitě. Každý kdo přijde do vašeho obývacího pokoje by vás v něm měl najít a poznat. Zároveň se v něm musí objevit zvyky celé rodiny. To vše dohromady pak vytváří domov.

3. krok - nechte si pomoct od designéra
Spousta lidí si netroufá vymyslet si a navrhnout celý interiér, nesledují aktuální trendy a v oblasti interiérového designu se neorientují. Řešení je jednoduché, využijte pomoc bytového designera nebo si vyberte vzorový pokoj, který jste našli na internetu nebo v časopise a nechte se jím inspirovat.

4. krok - upoutejte pozornost

Každý obývací poj by měl obsahovat prvek, který na první pohled zaujme. Tento prvek ale nesmí působit rušivým dojmem a musí celkově zapadnout do konceptu místnosti. Takovým prvkem mohou být výrazné sedací soupravy, osvětlení nebo krb.

Sedací soupravy ATAN Nábytek

5. krok - sezení do úhlu 90 stupňů
Podle Feng-shui je ideální vytvořit místy k sezení úhel 90 stupňů, díky tomu se vytvoří prostor pro citlivé rozhovory. Takové rozmístění je rozhodně lepší než si sedat naproti sobě nebo vedle sebe. Dále je dobré mít v místnosti alespoň dvě nebo tři skupiny míst na sezení.

6. krok - na všechno si posviťte
V mnoha případech se v českých domácnostech zapomíná na osvětlení. Přitom dostatek světla je klíčový pro vytvoření příjemného prostředí. Takže se zaměřte na osvětlení, vertikální světla i stolní lampy.

Zařiďte si také přísun přirozeného světla a okna přes den zbytečně nezatemňujte nebo neschovávejte do záclon, závěsů a žaluzií. V případě nutnosti volte závěsy, které propustí sluneční světlo.

7. krok - funkční i designový nábytek
Moderní styl se nese v duchu jednoduchosti linií i tvarů, minimalismu, ale zároveň v funkčního nábytku. Obývací stěny nebo televizní stolky tak vybírejte v jednoduchém designu, s lesklými povrchy a v přírodních barvách.

8. krok - hra s barvami a náladami
O barvách se říká, že dokáží měnit nálady i celkové duševní rozpoložení člověka. Vybírejte tak barvy stěn vašeho obývacího pokoje nejen podle aktuálních trendů, ale hlavně podle vašich preferencí a nálady, kterou má místnost navodit.

9. krok - začněte od podlahy
Podlaha stejně jako barva dokáže celkově změnit atmosféru v místnosti a je klíčovým prvkem, od kterého se odvíjí celkový styl místnosti. Vybírejte tak podlahovou krytinu podle jejího materiálu, vlastností, ale také designu a barevného provedení. Tradiční jsou dřevěné podlahy nebo podlahy v přírodních barvách.

10. krok - vytvořte malou “džungli”

Rostliny musí být součástí každé místnosti a obývací pokoj není výjimkou. Kouzlo rostliny spočívá v tom, že do místnosti vdechnou život. Nebojte se tak mít v obýváku strom, větev nebo květiny v designových vázách a květináčích. Jedno pravidlo na konec, nic se nesmí přehánět - vytvořte džungli, ale jen malou.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze